• Čítať online
  • Predplatiť
  • Inzerovať
  • Prílohy
  • E-shop
  • Kontakt
  • Co se kde koná
Produkt was added to your cart

Informácie o pôvode hydinového mäsa

3. 5. 2016Živočíšna výrobazdenekmakovicka

Raw turkey meats and cutsPodľa Únie hydinárov Slovenska podiel čerstvého, kvalitného a veterinármi kontrolovaného slovenského hydinového mäsa je v reštauráciách asi 10 % a v školských stravovacích zariadeniach je to asi 18 %.
Diktovať prevádzkovateľom jedální a reštaurácií odkiaľ majú nakupovať suroviny, nie je možné. Je však možné zvýšiť požiadavky na čerstvosť a ďalšie parametre kvality.
Najväčšiu úlohu v otázke kvality potravín zohráva spotrebiteľ.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) má záujem zvýšiť kvalitu potravín v jedálňach a reštauráciách a podporiť aj slovenských spracovateľov. Reaguje tak na informáciu Únie hydinárov Slovenska, podľa ktorej podiel slovenského hydinového mäsa je v reštauráciách 10 % a v školských stravovacích zariadeniach 18 %. Ministerka Gabriela Matečná zdôrazňuje dôležitú úlohu spotrebiteľov.
Agrorezort už vypracoval »Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie«, ktorý už bol zaslaný na Úrad vlády. Podstatou tohto dokumentu je uložiť rezortom a ich inštitúciám aplikovať kritériá kvality surovín a potravín pri ich obstarávaní v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže.
Nakoľko priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je v zmysle platnej legislatívy možné, agrorezort pristúpil k vypracovaniu návrhu minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania. Tie kladú dôraz na zachovanie výroby jedál a nápojov z čerstvých surovín, používanie potravinových komodít najvyššej kvality a vysledovateľnosť pôvodu.
Predpokladá sa, že pri dodržiavaní požiadaviek na kvalitu a čerstvosť surovín sa zvýši úspešnosť slovenských výrobcov v rámci obstarávania surovín pre hromadné stravovanie.
Podporovať slovenských výrobcov potravín chce ministerstvo pokračovaním realizácie Národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín Značka kvality SK.
Pre lepšiu rozpoznateľnosť slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov na trhu bola prijatá vyhláška. Tá určuje podmienky používania dobrovoľného označovania poľnohospodárskych produktov a potravín. Ide o používanie loga »slovenská potravina« pre označenie vybraných jednozložkových poľnohospodárskych výrobkov a potravín s podielom 100 % suroviny zo Slovenska.
Povinnosť poskytovania informácie o pôvode hydinového mäsa je legislatívne ošetrené priamo nariadením EÚ. Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania je povinný poskytnúť zákazníkovi informáciu o pôvode hydinového mäsa.
V nariadení nie je predpísaný spôsob, ako má prevádzkovateľ reštaurácie alebo iného zariadenia spoločného stravovania poskytnúť tieto informácie. Môže ich teda uvádzať v jedálnom lístku, oznamom (výveske, reklamnom pútači, elektronicky) alebo ústne na požiadanie s podmienkou, že za ich pravdivosť je sám zodpovedný.
»Bez ohľadu na platnú legislatívu v téme pôvodu potravín najväčšiu rolu zohráva spotrebiteľ,« dodala ministerka Gabriela Matečná.
»Je potrebné, aby sa zákazníci zaujímali o to, čo si objednávajú a nakupujú. Kvalita a pôvod potravín úzko súvisí s tým najcennejším čo máme, a to je zdravie.«

(MPRV SR)

: Hydina

Related Posts

Na hovädzí dobytok EÚ prispieva, na hydinu nie

2. 2. 2016zdenekmakovicka

Agrorezort už pracuje na systémových riešeniach na podporu hydiny

29. 5. 2017zdenekmakovicka

Motivovať ľudí kupovať domácu hydinu

27. 1. 2016zdenekmakovicka

Chcete víc zpráv?

Přihláste se pro odběr novinek Zemědělského týdeníku:

Zprávy

  • Mechanizácia (6)
  • Politika a ekonomika (89)
  • Potravinárstvo (21)
  • Rastlinná výroba (49)
  • Správy (23)
  • Ukážka z čísla (3)
  • Upútávka na číslo (73)
  • Živočíšna výroba (38)

Značky

Bio Cena Cukrová řepa Dobytok Dotácie energie GMO Hydina Jarní práce jačmeň Kontroly Kozy Kukurica Kvalita potravnín Mlieko mzda Mäso Obchod Obilie Ovce Ovocie Ošípané Pekárstvo Pečivo Protesty Pôda Pšenica Repka Réva vinná Slnečnica SPPK Sucho Technika Veletrh Veterinárstvo Vzdelávanie Víno Výstavy Zahraničný obchod Zelenina zemiaky Zákon Únia Školstvo Žatva

E-shop

  • Katalógy (0)
  • Knihy (8)
  • Predplatné (3)

© Copyright text goes here